تحولات منطقه

مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور گفت: این شرکت به عنوان مسوول توسعه بزرگراه‌ها، آزادراه‌ها و راه‌آهن در پیوست شماره یک قانون بودجه حدود ۲۲۴ طرح تملک دارایی سرمایه‌ای به طول نزدیک به ۴۹ هزار کیلومتر دارد.

پروژه‌ای به قدمت ۲۲ سال را به سرانجام رساندیم/ اولویت ما اتمام «ناتمام‌»هاست/ عوارض ۷۲۰ هزار تومانی آزادراه زیاد نیست
زمان مطالعه: ۹ دقیقه

به گزارش خبرنگار قدس آنلاین هوشنگ بازوند گفت: این شرکت به عنوان مسوول توسعه بزرگراه‌ها، آزادراه‌ها و راه‌آهن در پیوست شماره یک قانون بودجه حدود ۲۲۴ طرح تملک دارایی سرمایه‌ای به طول نزدیک به ۴۹ هزار کیلومتر دارد که حدود ۱۰ هزار کیلومتر مربوط به طرح‌های ریلی، حدود ۴۰۰۰ کیلومتر مربوط به آزادراه‌ها و حدود ۳۵ هزار کیلومتر مربوط به بزرگراه‌ها و راه‌های اصلی است.

معاون وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه با توجه به آماری که به تازگی محمدرضا رضایی‌کوچی رئیس کمیسیون عمران مجلس از وجود ۷۴ هزار «طرح» عمرانی نیمه تمام در کشور اعلام کرده، چه میزان از این طرح‌ها در حوزه زیربناهای حمل و نقل کشور است، افزود: آنچه ایشان اعلام کرده مربوط به «پروژه»های نیمه تمام است و ممکن است در یک طرح ۵ تا ۶ پروژه جای بگیرد و این آمار شامل همه پروژه‌های نیمه‌تمام کشور از جمله در وزارتخانه‌های بهداشت، نیرو، شهرداری‌ها و پروژه‌های استانی است که همین استانی‌ها خود داستان مفصلی دارد و شورای برنامه‌ریزی آنها را تصویب می‌کند اما رقم ۲۲۴ طرح اعلامی از سوی بنده فقط ناظر بر پروژه‌های حوزه زیربناهای حمل و نقل کشور است.

همچنین به گفته او در حال حاضر حدود ۳۲۰۰ کیلومتر طرح ریلی، ۳۲۶۸ کیلومتر طرح آزادراهی و بیش از ۱۸ هزار کیلومتر طرح بزرگراهی و راه اصلی به بهره برداری رسیده و حدود ۳۷۰۰ کیلومتر طرح ریلی، ۷۵۰ کیلومتر آزادراه و حدود ۱۱ هزار کیلومتر بزرگراه و راه اصلی در دست اجرا و مطالعه قرار دارد که بخش قابل توجهی از آزادراه‌ها با مشارکت بخش خصوصی در حال اجراست.

بازوند با اشاره به تداوم اجرای پروژه‌های عمرانی در دولت علیرغم حملات آمریکا و اسراییل، اولویت دولت و شخص وزیر راه و شهرسازی را اتمام پروژه‌های نیمه تمام اعلام کرد و از اتمام پروژه‌هایی با عمر ۲۲ سال خبر داد.

به گفته او با توجه به کمبود منابع و به ویژه در شرایط جنگی بحث اولویت‌بندی در تکمیل پروژه‌ها مطرح است اما این نگاه علیرغم منطقی بودن به دلیل فشارهای منطقه‌ای منتقدان زیادی هم دارد و استان‌ها خواستار تحقق مطالبات خود هستند.

بازوند افزود: سازمان برنامه بر اساس اولویت‌بندی‌ منابع را تخصیص می‌دهد که این اولویت‌ها شامل برخی استان‌ها، مناطق محروم، سفرهای استانی رئیس جمهور و در مجموع با در نظر گرفتن شرایط جنگی و نیاز استان‌ها در این شرایط تنظیم می‌شود.

معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین در پاسخ به خبرنگار دیگری اعتبارات سال جاری حوزه متبوعش در قانون بودجه سال جاری را یک همت اعلام و تاکید کرد تاکنون سازمان برنامه و بودجه حدود ۱۱۲ همت اعتبار به ما ابلاغ کرده اما ابلاغ به معنی تخصیص یا تامین نقدینگی نیست و تاکنون ۳۰ تا ۳۵ درصد این اعتبارات تخصیص یافته است و با تخصیص کامل‌تر قطعا بخشی از این منابع برای پرداخت مطالبات پیمانکاران اختصاص خواهد یافت.

به گفته او استفاده از ظرفیت مولدسازی هم برای تامین مالی پروژه‌ها در دستور کار است و در آزادراه شیراز- اصفهان، پل B۱ کرج، پل سفید قائم شهر و حدود ۱۰ درصد از منابع آزادراه اردکان- مهریز از این ظرفیت تامین شده است.

به گفته بازوند در دو سال گذشته در بخش ریلی، حدود ۲۸۰ کیلومتر پروژه به اتمام رسیده، عملیات زیرسازی و روسازی انجام شده و حدود ۲۹ هزار و ۷۰۰ مترمربع فضای ایستگاهی نیز به بهره‌برداری رسیده است.

بهره‌برداری از راه‌آهن چابهار- زاهدان تا پایان سال

بازوند همچنین افزود: یکی از مهم‌ترین پروژه‌های به بهره‌برداری رسیده، راه‌آهن میانه ـ اردبیل بود که اجرای آن حدود ۲۲ سال به طول انجامید و در دولت چهاردهم تکمیل شد. همچنین پروژه راه‌آهن چابهار ـ زاهدان با وجود همه مشکلات و شرایط دشوار منطقه در حال تکمیل و عملیات ریل‌گذاری این مسیر نیز به پایان رسیده است.

به گفته او تلاش می‌شود بهره‌برداری از راه‌آهن چابهار ـ زاهدان با توجه به تأکید وزیر راه و شهرسازی و رئیس‌جمهور تا پایان سال جاری به بهره‌برداری برسد.

بهره‌برداری از ۱۸۵ کیلومتر آزادراه طی ۲ سال اخیر

وی همچنین از بهره‌برداری از حدود ۱۸۵ کیلومتر آزادراه در دو سال گذشته خبر داد و گفت: آزادراه تبریز ـ صوفیان، کنارگذر اراک، قطعه هفتم آزادراه شیراز ـ اصفهان و باند شرقی منطقه دو آزادراه تهران ـ شمال از جمله این پروژه‌ها هستند.

مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل کشور افزود: همچنین حدود ۴۵ کیلومتر از پروژه‌های موسوم به «حرم تا حرم» و آزادراه ماهشهر به طول ۲۳ کیلومتر به بهره‌برداری رسیده است.

بازوند با اشاره به اجرای پروژه کمربندی غربی ماهشهر اظهار کرد: در این پروژه برای نخستین بار از روسازی بتنی استفاده شده است. حدود ۱۲ کیلومتر از این مسیر به صورت بتنی اجرا شده که اگرچه هزینه اولیه بیشتری دارد، اما از دوام و عمر بالاتری برخوردار است.

معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: در حوزه بزرگراه‌ها و راه‌های اصلی نیز حدود ۶۰۰ کیلومتر پروژه به بهره‌برداری رسیده و سال گذشته نیز با بهره‌برداری از بیش از ۱۳۵۰ کیلومتر بزرگراه و راه اصلی، رکورد قابل توجهی در این حوزه ثبت شد.

بازوند با اشاره به اهمیت کریدورهای حمل‌ونقلی گفت: تأکید رئیس‌جمهور و سیاست‌های ابلاغی بر توسعه کریدورها نشان می‌دهد زیرساخت‌های حمل‌ونقل باید به‌عنوان یکی از اولویت‌های اساسی کشور مورد توجه قرار گیرد.

وی افزود: حملات انجام‌شده به زیرساخت‌های حمل‌ونقل در جریان جنگ اخیر نیز اهمیت این موضوع را نشان داد و مشخص شد که زیرساخت‌های حمل‌ونقل و کریدورهای کشور باید با جدیت بیشتری تعیین تکلیف و تکمیل شوند.

وی تصریح کرد: وزیر راه و شهرسازی همواره بر اجرای اسناد بالادستی این وزارتخانه تأکید دارد و سیاست‌های ابلاغی و تکالیف تعیین‌شده در برنامه هفتم توسعه باید در برنامه‌های وزارتخانه و زیرمجموعه‌های آن مورد توجه قرار گیرد.

آخرین وضعیت زیرساخت‌های آسیب‌دیده در جنگ

بازوند با اشاره به عملکرد وزارت راه و شهرسازی در جریان جنگ ۱۲ روزه گفت: یکی از اقدامات دشمن پس از هدف قرار دادن زیرساخت‌های نظامی، حمله به زیرساخت‌های حمل‌ونقلی بود. در محور تهران ـ خوزستان، تعدادی از پل‌ها و تونل‌ها هدف قرار گرفت و تخریب شد اما با اقدام سریع نیروهای راهداری و مجموعه‌های مرتبط اختلال طولانی‌مدتی در تردد ایجاد نشد.

وی ادامه داد: در برخی مناطق، پل‌هایی که مسیرهای ارتباطی را به یکدیگر متصل می‌کردند هدف قرار گرفتند، اما نیروهای عملیاتی به‌صورت شبانه‌روزی پای کار بودند و با ایجاد مسیرهای جایگزین و انجام اقدامات لازم اجازه ندادند محورهای اصلی برای مدت طولانی مسدود بمانند.

بازوند با اشاره به حملات انجام‌شده به محورهای ارتباطی در مناطق مختلف کشور افزود: محور تهران به آذربایجان شرقی، محور تهران ـ شمال و جاده پردیس و همچنین محور تهران به کرمانشاه نیز در جریان این حملات آسیب دیدند اما با اقدامات انجام‌شده، بخش‌های آسیب‌دیده در کوتاه‌ترین زمان ممکن به مدار خدمت بازگشتند.

وی همچنین به آسیب‌دیدن برخی تونل‌ها و پل‌های محورهای منتهی به جنوب کشور اشاره کرد و گفت: اقدامات لازم برای بازسازی و بازگرداندن این زیرساخت‌ها به چرخه بهره‌برداری در حال انجام است و امیدواریم در آینده نزدیک شاهد افتتاح پل‌های بازسازی‌شده باشیم.

راه‌آهن رشت- آستارا درحال تملک اراضی

بازوند در ادامه درباره آخرین وضعیت راه‌آهن رشت ـ آستارا گفت: از مجموع مسیر این پروژه، حدود ۱۶۲ کیلومتر تملک شده و یکی از نگرانی‌های طرف روس نیز همین موضوع بود که پیش از آغاز عملیات اجرایی، تملک مسیر انجام شود.

وی افزود: فرآیند تملک در حال انجام است و ارزیابی اراضی نیز دنبال می‌شود. در برخی موارد هنوز مبالغ مربوط به کشاورزان پرداخت نشده اما این موضوع به معنای توقف روند کار نیست و فرآیندهای مربوط به ارزیابی و پرداخت در حال انجام است.

مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل کشور ادامه داد: طرف روس اعلام کرده است که برای امضای قرارداد اجرایی، توافقی که در ایران به تصویب رسیده باید در طرف روس نیز در مراجع مربوطه تصویب شود.

بازوند گفت: در حال حاضر این موضوع در شورای عالی امنیت ملی در حال بررسی است تا درباره نحوه ادامه کار تصمیم‌گیری شود. در برخی موارد نیز درباره امکان اجرای پروژه با استفاده از ساخت داخل پرسش‌هایی مطرح شده است، اما فعلاً برنامه ما بر ادامه تملک و تکمیل مقدمات پروژه است.

وی افزود: حداکثر طی چند ماه آینده باید تکلیف نحوه اجرای این پروژه مشخص شود و در صورت نهایی‌شدن مصوبه مربوطه تلاش می‌کنیم کار را با طرف روس آغاز کنیم.

بازسازی «B۱» به پیمانکار قبلی واگذار شد

بازوند در ادامه درباره پل «B۱» و آخرین وضعیت بازسازی آن نیز اظهار کرد: این پل در ۱۳ فروردین هدف حمله قرار گرفت و پس از آن، انجام مطالعات، تهیه نقشه، جمع‌آوری آوار و معاینه فنی دقیق آن در دستور کار قرار گرفت تا مشخص شود آیا به پایه‌های پل آسیبی وارد شده است یا خیر.

او ادامه داد: ۹ موشک به این پل برخورد کرد و باید یک کار مطالعاتی و معاینه فنی قوی انجام می‌شد و جمع بندی ما، مشاوران و صاحبنظران این بود که بازسازی پل به صورت ترک تشریفات به همان پیمانکار قبلی واگذار شود.

بازوند افزود: پل ساعت ۱۷ بمباران شد و ساعت ۱۸ پهباد آمریکایی کابل ها را زد تا پل بیفتد که این اتفاق نیفتاد. سفارش تجهیزات مورد نیاز نیز از خارج از کشور انجام شده و ما به پیمانکار ابلاغ کرده‌ایم تا با ترک تشریفات بازسازی را انجام دهد و پیمانکار هم عملا کار را شروع کرده است. به گفته وی هزینه این پروژه ۲۷۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است.

تامین مالی راه آهن تهران ـ قم ـ اصفهان انجام نشد

بازوند در ادامه درباره آخرین وضعیت راه‌آهن سریع‌السیر تهران ـ قم ـ اصفهان گفت: زیرسازی این پروژه در مسیر اصفهان تا قم انجام شده و بخش روسازی آن باقی مانده است.

وی افزود: قرار بود بخش باقی‌مانده پروژه از محل فاینانس چین تأمین مالی شود، اما این تأمین مالی تاکنون محقق نشده و پروژه در حال حاضر متوقف است.

مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل کشور همچنین درباره برقی‌سازی خط راه‌آهن تهران ـ مشهد اظهار کرد: این پروژه در حال مطالعه است و اجرای آن نیز نیازمند حل مسائل مربوط به تأمین مالی و فاینانس است.

بازوند ابراز امیدواری کرد با حل مشکلات تأمین مالی، زمینه اجرای پروژه برقی‌سازی راه‌آهن تهران ـ مشهد فراهم شود.

توضیح درباره عوارض ۷۲۰ هزار تومانی آزادراه‌ تهران - شمال

بازوند در پاسخ به سوالی درباره میزان وصول عوارض آزادراه‌ها و افزایش عوارض آزادراه تهران ـ شمال به ۷۲۰ هزار تومان، گفت: در آزادراه قم ـ گرمسار که حدود ۱۵۰ کیلومتر طول دارد، به‌طور میانگین حدود ۶۰ هزار تومان عوارض پرداخت می‌شود. اگر این رقم را با هزینه سایر کالاها و خدمات مقایسه کنیم، عوارض آزادراه‌ها همچنان نسبت به سایر هزینه‌ها پایین است.

۷۰۰۰ میلیارد تومان از عوارض آزادراه‌ها وصول نشده‌ است

وی افزود: در آزادراه‌های الکترونیکی، بخشی از کاربران عوارض خود را پرداخت نمی‌کنند. در حال حاضر برخی آزادراه‌سازان به ما اعلام می‌کنند که حاضرند آزادراه خود را تحویل دولت دهند زیرا حدود ۷۰۰۰ میلیارد تومان از عوارض آنها وصول نشده و این موضوع شرایط دشواری برای نگهداری آزادراه‌ها ایجاد کرده است.

مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل کشور ادامه داد: اگر عوارض آزادراه‌ها متناسب با هزینه‌های نگهداری و بهره‌برداری افزایش پیدا نکند، ممکن است مشکلاتی که در گذشته برای آزادراه زنجان ـ تبریز ایجاد شد در سایر آزادراه‌ها نیز تکرار شود. البته اکنون عملیات مرمت و بازسازی این آزادراه‌ها آغاز شده است.

برچسب‌ها

مشهد

کربلا

کاظمین

مکه

مدینه

قم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha